Infrastructure as a Service (IaaS)

ODC-Noord biedt een geheel gevirtualiseerd datacenter aan klanten. Hierbinnen zijn virtuele machines, virtuele netwerken en virtuele storage dynamisch te alloceren en te beheren. Met IaaS bij ODC-Noord zijn hele omgevingen niet in dagen, maar in minuten uit te rollen. Het is op elk moment mogelijk om op of af te schalen op basis van de behoeften van het moment.

Waarom IaaS?

Met gebruik van IaaS is er geen hardware meer nodig om zelf een omgeving te beheren. Virtuele machines zijn binnen een verkregen virtueel datacenter eenvoudig aan te maken, te verwijderen, of aan te passen. De klant van ODC-Noord heeft volledige controle over de machines en hun inhoud. Dit alles kan zowel handmatig via het dashboard of programmatisch via onze API. Zo kan er binnen enkele minuten extra virtuele machines bijgeschakeld worden. De gebruikte capaciteit en het kostenplaatje zijn eenvoudig in de hand te houden, doordat de klant periodiek wordt gerapporteerd en gefactureerd.

Technieken

Bij ODC-Noord worden Opensource technieken gebruikt voor de cloud, technieken waaronder Openstack en Ceph. Zo is voor de klant de drempel laag om over te stappen en een belangrijk uitgangsprincipe nagekomen, namelijk het voorkomen van vendor lock-in. Hierin ligt de kracht van de ODC-Noord. De kracht om ODC-Noord in staat te stellen om razendsnel te leveren en transparantie en inzicht te bieden aan klanten. Daarnaast hanteert ODC-Noord de open standaarden van de Rijksoverheid.

> forumstandaardisatie.nl.

Computing

Op basis van de diverse voorbeeld virtuele machines (flavors) kan een klant eenvoudig en snel een virtuele machine binnen zijn of haar virtuele datacenter beschikbaar stellen. Voorbeelden van flavors zijn virtuele machines met ‘8GB RAM en 4 vCPUs’, ’32GB RAM en 8 vCPUs’ en ’96GB RAM en 16 vCPUs’.

Storage

ODC-Noord slaat momenteel al vele petabytes aan data op. Deze data wordt redundant en gedistribueerd opgeslagen. Zo bereiken wij hoge beschikbaarheid en integriteit, met meerdere niveau’s van snelheid op basis van behoeften. Er zijn meerdere manieren om gebruik te maken van de opslag bij ODC-Noord: Als disk onder een virtuele machine, of als objecten via S3.

Networking

Als het gaat om netwerken, dan kunnen deze intern of extern gericht zijn. Met intern gericht wordt bedoeld dat de klant geheel zelfstandig netwerken in zijn of haar virtuele datacenter kan vormgeven, al dan niet volgens het NORA beschouwingsmodel zonering*. Extern gericht kan een klant zijn of haar virtuele datacenter ontsluiten richting een drietal type koppelvlakken, te weten 1) het internet, 2) het rijksoverheidsnetwerk (RON) en 3) door de klant ingekochte koppelvlakken richting andere netwerken. Zo is de klant altijd verbonden.

> Nora beschouwingsmodel zonering

Het verhogen van de beschikbaarheid

Onze cloud maakt het makkelijk om hoge beschikbaarheid te realiseren. Zoals onderstaand is weergegeven biedt de cloud binnen een fysieke datacenter van ODC-Noord meerdere availability zones, waarmee men binnen een virtueel datacenter de virtuele machines over serverrekken kan spreiden. Zo is de impact van een storing eenvoudig te minimaliseren. Om nog verdere zekerheid te creeëren heeft ODC-Noord meerdere datacentra beschikbaar. Zo kan een applicatie twin-datacenter worden uitgerold.

Openstack opbouw ODC-Noord Cloud

Gebruik van API’s

De cloud van ODC-Noord geeft de klant de mogelijkheid om verder te automatiseren. Met onze API’s kan je via scripts en programma’s zelf je omgeving aanpassen, zonder dat hier handwerk bij nodig is. De cloud van ODC-Noord biedt zo handvaten om verder te standaardiseren en de kwaliteit van je eigen dienstverlening te verbeteren.

Support

ODC-Noord ondersteunt haar klanten waar het kan. Ongeacht je huidige ervaringsniveau op het gebied van cloud kunnen wij een oplossing vinden die past. Ons engineering-team heeft een hoog niveau van deskundigheid en helpt je over de eerste hobbels heen, zodat je daarna op eigen kracht verder kunt ontwikkelen. Bij problemen of zorgen vinden we gezamenlijk vrijwel altijd een goede oplossing.