Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijke pijler van ODC-Noord. Dat vertalen we zowel in het gebouw als ook in onze manier van werken en de gebruikte materialen.

Een lage CO2 uitstoot en een laag energieverbruik zijn bereikt door duurzame inrichting van het datacenter. Door een innovatief koelingsconcept kan onder bijna alle weersomstandigheden gedurende een groot deel van het jaar gebruik worden gemaakt van koeling met buitenlucht en hoeft de lucht niet geforceerd te worden gekoeld.

De corridors zijn ingericht volgens het principe van warme straten waarbij gebruikt gemaakt wordt van de natuurkundige principes dat warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Hierdoor wordt met een minimum aan extra inspanning een luchtstroom gegenereerd die voor de koeling van de apparaten zorgt.

Koelconcept datacenter

EUE-Waarde

Grafiek met EUE-waarden

EUE staat voor Energy Usage Effectiveness en geeft een verhouding weer van de totale energie die een datacenter verbrui´┐╝kt, ten opzichte van het deel van de energie dat daadwerkelijk gebruikt wordt door de IT-apparatuur zelf. Hoe dichter bij 1, hoe effici├źnter wordt omgegaan met energie.

In 2018 was de gemiddelde EUE-waarde voor ODC-Noord 1,25.

Elektrische auto met kabel en stekker

Maar ook kleine dingen dragen bij aan duurzaamheid:

voor transport tussen de locaties van ODC-Noord wordt gebruik gemaakt van een elektrische auto, de toepassing van LED verlichting draagt bij aan beperking van het energieverbruik en afval wordt gescheiden en waar mogelijk gerecycled.
Het blussysteem van het datacenter is gebaseerd op een high-pressure water-mist installatie; er wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke blusgassen.
Het datacenter draait op 100% groene stroom.